سیل مکانیکی یا مکانیکال سیل ( آب بند )، یکی از پر استفادهترین ابزارآلات استهلاکی در صنایع مربوط به سیالات و گازها است ؛ استفاده از مکانیکال سیل یکیاز ایمنترین قطعات سنتی برای جلوگیری نشت سیالات یا گازها به بیرون سیستم است .این قطعه دارای دو سطح صیقلی که یکی از آنها بروی کاسه پمپ ثابت و دیگری بر روی سطح محور گردش پمپ به صورت متحرک قرار میگیرد .
روان کاری سیل مکانیکی پمپ
با روانکاری این قطعه به شکل درست یعنی قرار دادن لایهی نازکی از مایع بر روی سطوح سیل باعث میشوید که بهرهٰوری آن بیشتر شود .سیل مکانیکی عضوی بسیار حساس هستند ، بههر حال آب بندی مکانیکی یکی مهمترین اعضای درون یک پمپ است و به همین دلیل است که سلامت این قطعه اهمیت بالایی دارد ؛ اگر به هر دلیلی برای این عضو مشکلی پیش آید پمپ هم بطور کامل بلا استفاده میشود .این عضو توانایی کار در شرایط خشک را ندارد در اینصورت سطوح حساس آن آسیب میبنید.
اهمیت سیل مکانیکی پمپ
بخاطر همین اهمیت زیاد مکانیکال سیل ، پس در زمان انتخاب و تهیهی دقت و توجه زیادی به کار ببرید ؛ برای انتخاب یک مکانیکال سیل مناسب باید به عوامل زیر توجه داشت :نوع پمپنوع سیالدرجه حرارت مورد نیازشرایط کاریمیزان ویسکوزیتهی سیاسیل های مکانیکی به دو شکل خارجی و داخلی ساخته میشود در صورتی که از پمپ برای پمپاژ سیالات با ذرات جامد ، از نوع داخلی آن استفاده میشود ؛ در این صورت برای عملکرد از نیروی گریز مرکز استفاده میشود تا به ورودی وارد نشود !
طراحی سیل مکانیکی پمپ
در صورتی که طراحی به شکل نصب داخلی باشد ولی آن را به شکل خارجی نصب کنند ، پمپ به شکل متقابل روی سطوح کار میکند و باعث جدا شدن آن میشود .عمل پکینگ ، اصطکاک بسیار زیادی را به همراه دارد و توانایی تولید گرما را دارد . به همین دلیل است که در شرایط سخت بسیار استفاده میشود و همین قطعه میتواند در فشار های بالا و سرعت های دورانی بدون اینکه به تعمیر و تنظیم مکرر ، بهترین عملکرد ممکن را دارد.
جنس سیل مکانیکی پمپ
نوع NBR برای سیالات تا دمای ۸۰ درجه سانتیگراد مناسب است . از جنس های تفلون و الاستومر هم برای سیالات با دمای ۸۰ تا ۱۸۰و برای دماهای بالای ۱۸۹ درجه سانتیگراد از تفلونها و الاستومرهای خاص به کار برده میشود .در مورد ویژگی نوع سیالات هم سیلیکون بهترین جنس برای سیالاتِ دارای ذرات جامد و برای سیالات بدون ذرات جامد با دور نسبتا کم یا نرمال از کربن استفاده میشود .برای زمینههایی با ضریب بالا و عدم نشتی سیال از تنگستن استفاده میشود . از سرامیک هم برای پمپهایی با مشکل گرما استفاده میشود . در صورت سرامیکی بودن آن به هیچ عنوان سیال نباید خشک کار کند .